Pacienți

RESURSE PACIENȚI

Această publicație prezintă, într-o formă accesibilă publicului larg, opiniile profesionale ale specialiştilor care au colaborat la elaborarea ei, acestea având la bază sau fiind completate de informaţii ştiinţifice cu un caracter general, cuprinse în cadrul unor publicaţii de specialitate naţionale şi internaţionale, actualizate la data apariţiei sale (2010). În consecinţă, informaţiile oferite în cadrul acestui material sunt de natură educaţională şi informativă şi nu înlocuiesc în niciun caz consultaţiile sau analizele medicale de specialitate necesar a fi efectuate în fecare dintre cazurile individuale specifice.

Acest ghid oferă idei despre adaptarea la posibile probleme și trăiri care pot apărea în momentul confruntării cu o problemă de sănătate de natură malignă.
Terapia interactivă / colaborativă focalizată pe problemă este abordarea descrisă în acest ghid și este bazată pe principiile de auto-ajutorare si terapia cognitiv comportamentală. Un psiholog clinician/ terapeut/ consilier poate fi abordat pentru ascultare, suport și oportunitatea de a vă fi alături.

Îngrijirea și sprijinul acordat unei persoane apropiate suferind de o boală gravă și aflată la la sfârșitul vieții reprezintă pentru oricine o mare provocare. Rudele și persoanele apropiate bolnavului se simt în nesiguranță și se întreabă în permanență dacă fac ceea ce trebuie pentru cel suferind.
Nu există rețete unice, căci finalul vieții este unic, așa cum fiecare viață este un dar unic în felul ei. Cu toate acestea, putem oferi celor care acordă îngrijiri persoanelor aflate în suferință la sfârșitul vieții o serie de cunoștințe medicale și de îngrijire pentru a le face misiunea mai ușoară.

Acest ghid a fost alcătuit pentru a vă ajuta să întelegeţi ce sunt tumorile cerebrale, cum se formează ele, care sunt posibilele lor cauze, care sunt simptomele cele mai frecvente, posibilităţile de tratament şi rezultatele acestora.
Informaţiile din acest ghid sunt generale şi nu înlocuiesc discuţia pe care trebuie să o aveţi cu medicul dumneavoastră curant.

Sunteți o persoană care ajută pe cineva drag să treacă prin tratamentul cancerului? Dacă da, atunci această broșură vă este destinată. Sunteți un „aparținător”. În timpul acordării îngrijirii, este normal să vă puneți deoparte propriile nevoi și sentimente. Dar punerea la o parte pe termen lung a propriilor nevoi, nu este benefică pentru sănătatea dumneavoastră. Trebuie să continuați să aveți grijă de propia sănătate, altfel, capacitatea de a avea grijă de ceilalți va fi afectată într-un mod negativ.

Ediția III a revistei IOCN, ”Împreună redăm speranța” se focusează pe prevenția, screeningul, diagnosticul si tratamentul cancerului de sân. Conform statisticilor publicate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cancerul de sân a devenit cel mai frecvent tip de cancer din 2020, depașindu-l pe cel pulmonar.

Despre Cancerul Pediatric – a doua ediție a Revistei Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca își focusează atenția asupra micilor noștri supraviețuitori și a curajului cu care aceștia reușesc să învingă această boală.
Mulțumim echipei de redactare, tuturor colaboratorilor și Asociației Little People România pentru implicarea și pentru sprijinul oferit copiilor din Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

Revista Institutului Oncologic din Cluj-Napoca “Împreună redăm speranța” își propune să reprezinte pentru bolnavii oncologici și aparținătorii acestora o sursă de inspirație și încurajare prin poveștile de succes ale supraviețuitorilor noștri, de informare și de educație medicală din surse cu autoritate în acest domeniu.

Fatigabilitate este un simptom întâlnit frecvent la pacienții bolnavi de cancer, cu impact major asupra calității vieții acestora. 30-60% dintre pacienți raportează oboseală de la moderată la severă în timpul terapiei și, de obicei, oboseala crește în primul an după terminarea tratamentului. Strategiile generale de management al acestui simptom includ, în primul rând, educația despre fatigabilitate, atât pentru pacienți, cât și pentru aparținători la începutul tratamentului oncologic, precum și la final.

Nu există o reacție psihologică standard la aflarea unui diagnostic de cancer mamar, însă pentru marea majoritatea este un şoc. Se prea poate să fim nevoiţi să luptăm cu incertitudinea, în special cu frica de recidivă, stresul din familie și relații, tulburări afective, inclusiv anxietatea și depresia, și probleme în ceea ce privește imaginea corpului.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Skip to content