Învățământ

Departamentul de Oncologie

Adresa: Str. Republicii, Nr. 34-36
400171 Cluj-Napoca
Telefon:0264598361/ Interior 295
Fax: 0264595669

Şef de disciplină: Prof. Dr. Nagy Vioricae-mail: nagyviorica@yahoo.com

Disciplina Oncologie Medicală și Radioterapie a fost înființată în 1985, sub auspiciile Institutului Oncologic Cluj, ca materie facultativă pentru studenții UMF Cluj. Condusă de Prof. Dr. Nicolae Ghilezan, din 1990 a devenit obligatorie, la anul V MG. Actual este condusă de Prof. Dr. Viorica Nagy și integrată în Departamentul de Oncologie ca modul de 7 săptămâni. Disciplina asigură pregătirea practica și teoretică oncologică a studenților anului V MG (serii limba română, engleză și franceză), rezidenților de radioterapie, oncologie medicală, medicină sau de specialități conexe medicale, iar în ultimii 6 ani și a asistentelor medicale (anul IV), respectiv colegiului de imagistică medicală (anul II).

Reprezintă nucleul de bază al Societății Române de Radioterapie și Oncologie Medicală și al Colegiului Editorial al unicei reviste de specialitate din România, Journal of Radiotherapy & Medical Oncology, indexată BDI.

Are o constantă și bogată activitate de cercetare, cu granturi câștigate în fiecare an cu competiții, respectiv numeroase publicații cotate ISI (peste 50) sau în alte baze de date internaționale.

Asigură Educația Medicală Continuă a specialiștilor de Radioterapie și Oncologie Medicală prin cursuri postuniversitare, conferințe și congrese anuale. A editat 4 manuale universitare – în română, engleză și franceză, caiete de lucrări practice, actualizate periodic (la 5 ani), precum și 14 cursuri postuniversitare. Autori/ Editori sau coautori/colaboratori la numeroase cărți de specialitate, în țară sau străinătate.

Adresa: Str. Republicii, Nr. 34-36
400171 Cluj-Napoca
Telefon: 0264598361
Fax: 0264595669

Şef de disciplină: Prof. Dr. Călin Căinap

Disciplina Oncologie Medicală asigură pregătirea practica și teoretică oncologică a studenților anului V MG (serii limba română, engleză și franceză), a rezidenților de oncologie medicală, medicină sau de specialități conexe medicale, a asistentelor medicale (anul IV), respectiv colegiului de imagistică medicală (anul II), a studenților Facultății de Balneo-Fizio-Kinetoterapie și a studenților Facultății de Farmacie, secția Nutriție.

Pe lângă activitatea didactică, membri disciplinei de Oncologie Medicală desfățoară și activitate de cercetare, cu granturi câștigate în fiecare an în cadrul competițiilor naționale și internaționale, respectiv numeroase publicații cotate ISI în reviste internaționale de prestigiu.
Educația Medicală Continuă este asigurată de către disciplina de Oncologie Medicală prin participarea în calitate de lectori a tuturor membrilor acesteia la cursuri postuniversitare, conferințe și congrese anuale, în țară, dar și în străinătate.

„A trăi înseamnă a te menține în avangarda națională și mondială a ideii căreia ți-ai închinat viața!”(I.Chiricuță, 1988 în F. Marin, 2018, p.768)

Pornind de la acest gând profesorul Chiricuță a încurajat activitatea didactică și științifică a institutului încă din anul 1958 când a preluat conducerea acestiua, iar din anul 1965 când institutul s-a mutat în actuala sa locație acestea s-au desfățurat în condiții extrem de bune. Chiar în acel an a fost înființată Disciplina de Propedeutică și Oncologie Chirurgicală, avându-l ca șef de disciplină pe însuși profesorul Ion Chiricuță. Vizionarul profesor Chiricuță a introdus cursurile postuniversitare de perfecționare a medicilor din rețeaua de chirurgie oncologică cu profil de chirurgie generală și ginecologie (F. Marin, 2018, p.770). Mai mult, învățământul oncologic a luat amploare și prin apariția unor monografii (Pop, Tămaș, 1997) care, îngrijite și adunate de către profesorul Ion Chiricuță, au dus la redactarea de către acesta a „Enciclopediei Oncologice”.

Disciplina de Chirurgie Oncologică, așa cum o cunoaștem astăzi, s-a înființat în anul 1990 odată cu preluarea conducerii Institutului Oncologic de către marele chirurg, profesorul Sandu Bologa. Profesorul Bologa a fost șef al disciplinei între anii 1988-1994. Activitatea didactică a disciplinei în perioada 1990-1994 a constat în cursuri și stagii de propedeutică chirurgicală pentru studenții din anul III și IV medicină și cursuri postuniversitare predate specialiștilor în chirurgie și ginecologie. (Idem.)

Este o perioadă de dezvoltare atât pentru Institut, cât și pentru disciplină. Deloc întâmplător este faptul că profesorul Lazăr a fost coordonator științific pentru teza doctorală a celui care i-a urmat la conducerea disciplinei, și anume profesorului doctor Alexandru Irimie.

Subliniem totodată faptul că, în anul 2001, disciplina de Chirurgie Oncologică a fost evaluată de către CNCSIS în vederea acordării titlului de „Centru de Excelență” în chirurgia oncologică (Popescu, Bârsu, 2001).

Rectorul Alexandru Irimie s-a aflat la conducerea disciplinei timp de 8 ani, din anul 2008 până în anul 2016. În această perioadă disciplina de Chirurgie Oncologică cunoaște o altă schimbare importantă care vine pe fondul schimbărilor ce s-au produs în sistemul de învățământ pe plan european. Profesorul Irimie acordă o atenție deosebită alinierii disciplinei pe care o conduce la standarele europene, înțelegând poate cel mai bine dintre predescesorii săi importanța colaborării dintre educație și cercetare. Rectorul Alexandru Irimie a înțeles că doar printr-o cercetare de calitate poți ține pasul cu lumea modernă. Astfel, este implicat în peste 30 de proiecte de cercetare cu peste 100 de publicații în reviste cotate ISI. De asemenea, acesta a primit Premiul „Iuliu Hațieganu” al Academiei Române pentru lucrarea „Chirurgia complicațiilor în ginecologia oncologică” în anul 2006, iar în anul 2015 i se acordă din nou acest premiu pentru „Tratat de oncologie digestivă, vol I, Cancerul Esofagian și Gastric”. Mai mult decât atât, viziunea și înțelepciunea profesorului Alexandru Irimie l-au ajutat pe acesta să coaguleze în jurul său cadre medicale tinere, dar cu realizări deosebite, punând disciplina pe harta europeană. Nu în ultimul rând, în acești 8 ani de zile se produce o altă schimbare importantă, de această dată în denumirea disciplinei, care începând cu anul 2013 a devenit Disciplina de Chirurgie Oncologică și Ginecologie Oncologică.

Pentru că doar prin continuitate ajungi la desăvârșire, cel care îi urmează la conducerea disciplinei profesorului Alexandru Irimie este unul dintre cei mai buni rezidenți ai acestuia, astăzi unul dintre cei mai tineri profesori universitari din universitatea noastră, profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu.

Dacă în anul 2001 disciplina era formată din 6 cadre didactice, acum aceasta este formată din 12 cadre didactice, toate cu rezultate deosebite atât în profesiunea de medic, cât și în cea de cercetător.

Prof. Univ. Dr. Achimaș Cadariu Patriciu
Asist. Univ. drd. Bonci Eduard Alexandru
Conf. Dr. Eniu Dan
Asist. Univ. drd. Gâta Vlad Alexandru
Asist. Univ. Dr. Ignat Florin
Prof. Univ. Dr. Irimie Alexandru
Șef Lucr. Dr. Lazăr Gabriel
Șef Lucr. Dr.Lisencu Cosmin
Asist. Univ. Dr. Maximilian Vlad Muntean
Asist. Univ. Dr. Nistor – Ciurba Codruț
Asist. Univ. Dr.Puscaș Marius Emil
Șef Lucr. Dr. Vlad Cătălin
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Skip to content