Istoric

DESPRE INSTITUTUL ONCOLOGIC „PROF. DR. ION CHIRICUȚĂ”

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca (IOCN) este unul dintre cele mai importante institute medicale din România, cu zeci de mii de pacienţi care vin anual
pentru a beneficia de servicii medicale preventive, curative şi paleative în domeniul oncologic.
IOCN este unitate sanitară de interes public naţional cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii, şi functionează în baza
Hotărârii Guvernului României nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii.

CONCEPTELE FUNCȚIONĂRII INSTITUTULUI

Epoca „modernă” a Institutului este indisolubil legată de numele Prof. Dr. Ion Chiricuţă, care preia conducerea acestuia în 1958. Format la școala chirurgicală de mare prestigiu de la Spitalul Brâncovenesc din Bucureşti, discipol al Prof. Iacob Iacobovici, Prof. Chiricuţă a început construcţia noului Institut situat în str. Republicii 34-36, construcţie finalizată în 1965. Profesorului se datoreaza structura conceptuală actuală a instututului bazată pe trei idei foarte originale în România acelor vremuri:

COOPERARE

Tratamentul bolnavului oncologic este un tratament complex, fiind necesară cooperarea chirurgului, radioterapeutului, oncologului medical, anatomopatologului şi a altor specialişti

CERCETARE

Activitatea de cercetare în cancerologie este indispensabilă, pentru ca descoperirile acesteia să fie cât mai repede aplicabile bolnavilor (ceea ce astazi se numeşte „cercetare translaţională”)

ÎNVĂȚARE CONTINUĂ

Formarea specialistilor oncologi este posibilă doar în asemenea instituții cu structură complexă care asigură baza materială, precum şi competenţele necesare

EVENIMENTE IMPORTANTE ÎN DEZVOLTAREA INSTITUTULUI

0
PACIENTI TRATATI
0
CENTRE DE CERCETARE
0
MEDICI SPECIALISTI
0
APARATE DE RADIOTERAPIE
0
PATURI SPITALIZARE CONTINUA

TRATĂM PACIENȚI ÎNCĂ DIN 1929

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a fost fondat în anul 1929 de Prof. Dr. Iuliu Moldovan sub  denumirea de „Institutul pentru Profilaxia şi Tratamentul Cancerului” şi este unul din primele centre medicale de profil din Europa.

„Institutul pentru Studiul şi Profilaxia Cancerului” din Cluj a fost prima mare unitate de cercetare care şi-a luat ca obiectiv principal înscris în titulatură „studiul profilaxiei cancerului”, într-o vreme în care însăşi noţiunea de profilaxie era vag conturată.

Între anii 1929-1940 director al institutului a fost Prof. Constantin Stanca, un distins ginecolog, care a înfiinţat o şcoală puternică de ginecologie oncologică cu substanţiale contribuţii în domeniul studiului cancerelor genitale, reflectate în numeroase publicaţii medicale din acea epocă. Tot profesorului Stanca datorăm importul de la Paris a primelor surse de radium pentru tratamentul radiologic al cancerelor. În 1933, sub conducerea Prof. Stanca, apare revista „Cancerul” – prima publicație cu caracter oncologic din ţara noastră.

Între anii 1940-1957, director al Institutului a fost Prof. Rubin Popa, un anatomopatolog renumit, care a imprimat activităţilor de cercetare un puternic caracter anatomo-clinic, cu rezultate valoroase concretizate în publicarea unor tratate, monografii şi lucrări valoroase care au reprezentat repere în cancerologie la momentul respectiv.

Valorile Institutului Oncologic  Ion Chiricuţă Cluj-Napoca

Respectul pentru pacienţi

Îmbunătăţirea continuă a calităţii îngrijirilor

Profesionalismul

Confidenţialitatea

Munca în echipă

Educaţia, cercetarea, creativitatea şi inovaţia

Misiunea Institutului Oncologic  Ion Chiricuţă Cluj-Napoca

Misiunea noastră este de a contribui la diminuarea efectelor bolii canceroase din România prin programe care integrează îngrijirea pacienţilor, prevenţia şi cercetarea, educaţia continuă a tuturor profesioniştilor impicaţi precum şi a publicului.

Viziunea Institutului Oncologic  Ion Chiricuţă Cluj-Napoca

Viziunea noastră este de a fi primul centru oncologic la nivel naţional şi regional, fondat pe calitatea deosebită a membrilor organizaţiei, îngrijirea la standarde de excelenţă a pacienţilor noştri, cercetare şi educaţie.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Skip to content