PREVENȚIE

Centrul de prevenire și control al cancerului

 

Scopurile programului sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin, mamar si colorectal, si intarirea capacitatii sistemului de sanatate pentru controlul si combaterea cancerului la nivel national. Obiectivul principal al programului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului si mortalitatii specifice prin aceste tipuri de cancer.

Raportare online a cazurilor de cancer

Aplicaţia de raportare online la Registrul de Cancer Nord-Vest este destinată să ofere o interfață extrem de versatilă pentru colectarea de date și un lexicon mai sofisticat, care va ajuta la automatizarea identificării datelor de cancer, făcându-l un instrument puternic în îmbunătățirea controlului cancerului în regiunea de NV a României, prin oferirea de mijloace pentru a evalua eficiența programelor de screening și de a identifica tendințele în incidenţa şi mortalitatea cancerului, prin eșantionare adecvată.

Mai mult, portalul nostru va oferi acces în timp real la date patologice bine structurate pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii interesaţi în evaluarea și monitorizarea tendințelor în incidenţă, prevalență, supravieţuire şi mortalitate, precum și pentru structurile de sănătate implicate în procesul de luare a deciziilor, care pot lua măsuri de prevenire și control.

Mai multe detalii puteți găsi la http://nwcanportal.iocn.ro/oncreg/

Rapoartele ce prezintă datele de incidenţă și mortalitate a diferitelor tipuri de cancer, au devenit, din anul 2008, o constantă a Registrului Regional de Cancer Nord-Vest, considerate a fi de mare importanţă pentru oncologi, cercetători în sănătate publică și servicii de sănătate, organizațiile active în domeniul promovării sănătății, inițiatorii politicilor de sănătate publică, precum și pentru populaţie. Ele constituie un instrument de evaluare a eficienţei măsurilor de profilaxie primară și secundară a cancerului, a tratamentului, precum și în vederea planificării de noi soluţii terapeutice. Aceste publicaţii au intenţia de a fi surse de date permanent actualizate, necesare tuturor celor implicaţi în lupta împotriva cancerului. În ultima ediţie, „Raport de Cancer în Regiunea de Nord-Vest a României 2010-2011 – Incidenţa, Mortalitatea, Supravieţuirea și Prevalenţa Cancerului”, similar cu cele precedente, au fost incluse informaţii referitoare la incidenţa globală a cancerului la nivelul Regiunii de Nord-Vest, precum și prezentarea separată pentru fiecare judeţ, cu descrierea tipurilor principale de cancer. Sunt prezentate date referitoare la morfologia principalelor localizări maligne, precum și distribuția cancerelor la copil, la nivel regional, conform Clasifi cării Internaționale a Cancerelor la Copil, Ediția a treia (abr. ICCC3). Datele de mortalitate prin cancer sunt și ele prezentate pentru judeţele care au furnizat aceste informaţii. Pentru judeţul Cluj, unde există date începând cu anul 2000, a fost posibilă includerea și a datelor de prevalenţă, prezentându-se în acest raport numărul pacienţilor care erau în viaţă, la 31 decembrie 2011 și care au fost diagnosticaţi cu cancer în antecedente. Această ediție a treia a Raportului a fost îmbogățită cu publicarea în premieră a datelor populaționale de supraviețuire relativă la 5 ani, pentru cazurile diagnosticate cu cancer, în perioada 2006-2008, în județul Cluj, urmărite până la 31 decembrie 2013.

Rapoartele Registrului Regional de Cancer

Incidenţa si mortalitatea prin cancer in judeţul Cluj, 2000-2008 si Incidenţa prin cancer în regiunea De Nord-Vest a României, 2008

Cancerul în regiunea de Nord-Vest a României în anul 2009

Cancerul în regiunea de Nord-Vest a României în anul 2010-2011

Programul de Screening pentru cancerul de col uterin

In cursul lunii august a anului 2012, Ministerului Sanatatii a demarat programul de screening pentru cancerul de col uterin. Programul se va desfasura la nivel national pe o perioada de 5 ani.

Scop si Obiective

Scopurile programului sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si intarirea capacitatii sistemului de sanatate pentru controlul si combaterea cancerului de col uterin la nivel national.
Obiectivul principal al programului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si mortalitatii specifice prin cancer de col uterin.

Obiectivele specifice sunt:
a) depistarea cancerului de col uterin in stadii precoce;
b) indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente catre servicii medicale specializate de diagnostic si tratament;
c) cresterea gradului de informare a populatiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.

Pentru indeplinirea acestor obiective programul oferi testarea gratuita a tuturor femeilor din grupa de varsta 25-64 ani pe o perioada de 5 ani.

• Screeningul pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin consta in testarea prin metoda frotiului cervical Babes-Papanicolaou a populatiei feminine;
• Vor fi incluse in program persoanele de sex feminin in varsta de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin;
• Testarea in cadrul programului se va opri la femeile care au implinit vârsta de 64 de ani, numai daca acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babes-Papanicolaou normale;
• Nu sunt eligibile femeile care prezinta absenta congenitala a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Skip to content