BIOBANCĂ
Concept
Biobanca Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a fost înființată în 2009 cu scopul de a oferi infrastructura necesară colectării, stocării și administrării materialului biologic și a datelor clinice aferente. Se așteaptă ca datele științifice obținute cu ajutorul acestei infrastructuri să ducă la îmbunătățiri ale sănătății pacienților și să consolideze poziția cercetării fundamentale și translaționale în domeniul oncologiei în această zonă.
Cine poate participa?
Pacienții care donează probe în această biobancă o fac activă și „vie”. Fără încrederea și participarea lor nu am putea să creăm o selecție de probe valoroase. Asociațiile pentru pacienți își aduc suportul pentru pacienți, pentru a înțelege cât de important este rolul lor. Biobanca noastră conține probe biologice de cea mai bună calitate, iar identitatea pacienților este complet anonimizată.
Utilitatea biobăncii
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a dezvoltat o infrastructură completă necesară desfășurarii proiectelor de cercetare translațională, care să implice clinicieni, anatomo-patologi, cercetători și pacienți. Toate etapele necesare desfășurării proiectului, singur sau în colaborare cu alte instituții din România sau străinătate, de la designul de studiu, analiza datelor și integrarea și interpretarea rezultatelor, pot să fie efectuate în cadrul institutului sau al platformelor de colaborare. Biobanca reprezintă nucleul Departamentului de Cercetare, care are capacitatea de a stoca specimene diferite de probe biologice fie în azot lichid sau în ultra-congelatoare, care ajung la -80˚C. De asemenea, institutul deține o bancă impresionantă de blocuri de parafină, extrem de utilă pentru proiectele de cercetare. Pentru a putea efectua o varietate de teste de profil molecular, este important să se colecteze o gamă largă de specimene biologice, de la sânge integral, ser, plasmă la urină, salivă sau probe de țesut – atât normal cât și tumoral, de la toate tipurile de tumori, aceste probe fiind stocate în biobancă.
Păstrarea confidențialității pacienților
În conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare legată de biobănci și manipularea probelor biologice umane, toate probele prezente în biobanca noastră sunt însoțite de un consimțământ informat și sunt anonimizate prin atribuirea unui cod unic la primirea probei, care asigură identificarea eficientă a probei și protejarea identității donatorului. Fiecare cod atribuit este conectat la o bază de date securizată, care conține diferite informații demografice și clinice ale donatorului, dar nicio informație legată de identitatea sau informațiile personale ale pacienților.