Proiecte

Proiectul

Crearea, Operaționalizarea și Dezvoltarea Centrului Național de Competență în Domeniul Cancerului” (Acronim CNCC)

Titlu proiect: Crearea, Operaționalizarea și Dezvoltarea Centrului Național de Competență în Domeniul Cancerului” (Acronim CNCC)
COMPONENTA: Componenta C9. SUPORT PENTRU SECTORUL PRIVAT, CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE
INVESTIȚIA: I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență
APEL DE PROIECTE: PNRR-III-C9-2022 – I5
Cod: 14
Contract de finanţare : 760009/30.12.2022
Data de începere a perioadei de implementare : 30.12.2022
Data estimată de finalizare a perioadei de implementare : 30.12.2025

22.813.400,02 LEI

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 21.613.552,58 lei fără TVA, la care se adaugă suma de 1.199.847,44 lei reprezentând TVA, rezultând suma de 22.813.400,02 lei credit de angajament.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) a obținut o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru un proiect care vizează crearea, operaționalizarea și dezvoltarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC).

Centrul este coordonat de Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu și are ca obiectiv dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer – screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene.

Dezvoltarea și implementarea unui Centru de Competență în Cancer intitulat: Crearea, Operarea și Dezvoltarea Centrului Național de Competență în domeniul Cancerului (NCCC) este axat pe îmbunătățirea managementului bolnavilor de cancer prin dezvoltarea de programe integrate bazate pe progresele recente în domeniul medicinei personalizate, telemedicină, caracterizare moleculară a tumorilor, sisteme de imagistică și inteligență artificială. NCCC se bazează pe un consorțiu de entități publice și private, conform Planului Național de Recuperare și Reziliență al României (PNRR), Pilonul III, secțiunea I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență PNRR-III-C9-2022 – I5.

Dezvoltarea CNCC se bazează pe implementarea a 5 proiecte CDI, ale căror obiective sunt interconectate între partenerii privați și publici, cu domenii interdisciplinare, astfel încât scopul principal al acestui consorțiu să fie atins.

Vor fi dezvoltate programe integrate bazate pe progresele recente în medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea tumorii moleculare, sisteme de imagistică și inteligență artificială prin cercetare integrativă.

De asemenea, proiectul își propune dezvoltarea și implementarea conceptului de Tumor Board Molecular și de medicină personalizată în procesul de îngrijire a pacienților oncologici, integrând date multi-omice. Se urmărește totodată dezvoltarea resurselor umane și transferul de know-how către alte grupuri de cercetare implicate în cercetarea cancerului în rețeaua CNCC și dincolo de aceasta.

Valoarea proiectului depus pe Componenta 9 din PNRR – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare este de 27.993.818 lei iar durata de implementare de 36 luni.

Partenerii IOCN în proiect sunt Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babeș”, precum și șase companii private specializate pe servicii medicale și IT: Centrul de Oncologie St. Nectarie, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes și Medlife.

Parteneri în proiect

Cei cinci parteneri ai acestui Proiect Complex au o distribuție geografică care acoperă trei mari zone administrative ale României
• regiunea de dezvoltare Nord-Vest: Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN), în calitate de lider de parteneriat
• regiunea de dezvoltare Nord-Est: Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, în calitate de partener 3
• București – Regiunea de dezvoltare Ilfov:
Universitatea de Medicină și Farmacia “Carol Davila” București (UMFCD), în calitate de partener 1
Universitatea Politehnica din București, în calitate de partener 2
Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale ”Victor Babeș” București, în calitate de partener 4

Consorții

Proiectul antrenează în consortiu și companii medicale private și IT, pentru servicii medicale digitalizate de ultimă generație:
Centrul de Oncologie Sf Nectarie SRL, în calitate de partener 5
SC Kol Medical Media SRL (KOL MEDICAL), în calitate de partener 6
SC ONCOHELP TM SRL, în calitate de partener 7
SC ONCOMED SRL, în calitate de partener 8
SC NETVIBES SRL, în calitate de partener 9
SC MED LIFE SA, în calitate de partener 10

Obiectivele specifice ale acestui proiect complex sunt:
1. Crearea unei rețele naționale de centre (National Cancer Research Network) implicate în managementul pacientului oncologic, cu activitate economică de rutină (activitate medicală) și activitate de cercetare, dezvoltare și inovare.
2. Construirea capacității instituționale de îmbunătățire a colectării de date de calitate privind cancerul într-o rețea digitalizată a Registrelor Regionale de Cancer, pentru o mai bună administrare în asistența medicală oncologică și strategia de sănătate publică.
3. Dezvoltarea unei platforme digitală de colaborare ca sprijin al NCCC pentru a accelera transformarea digitală a sistemelor de cercetare, inovare și sănătate.
4. Dezvoltarea și implementarea modulului „Virtual and distributed Tumor Board”
5. Dezvoltarea unui serviciu „Tumor Molecular Board” (TMB) ca suport pentru medicina personalizată, prin analizarea și includerea datelor genetice și omice în selectarea celei mai potrivite terapii țintite.
6. Evaluarea factorilor genomici și moleculari alături de determinanții sociali ai sănătății pentru estimarea corectă a riscului individual de boală.
7. Dezvoltarea unei abordări integrate bazate pe patologia digitală și profilurile biomarkerilor pentru a îmbunătăți acuratețea diagnosticului precoce și a predicției metastazelor la pacienții cu cancer.
8. Dezvoltarea de biomarkeri ai durerii bazați pe neuroimagistică pentru terapia personalizată a durerii la pacienții cu cancer
9. Îmbunătățirea calității îngrijirii pentru cancer prin evaluarea cuprinzătoare a experienței medicale a pacienților cu cancer
10. Evaluarea rolului experienței pozitive în domeniul sănătății în îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer
11. Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer prin îngrijiri paliative precoce și măsuri de susținere
12. Diseminarea rezultatelor cercetării, activități de sprijin și implementarea obiectivelor misiunilor UE de cancer în cadrul Orizont Europa în România

Pentru mai multe informații, vizitați pagina proiectului

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.
Skip to content